donderdag 6 november 2014

Toename armoede onder minderjarigen

Het aantal kinderen dat onder de armoedegrens moet leven, is toegenomen. Blijkt uit onderzoek gepubliceerd door Platform31/EUKN tijdens Wereldarmoededag op vrijdag 17 oktober. Dit zijn 2,5 miljoen Nederlanders, waarvan 604.000 kinderen! 

In Nederland nam in vijf jaar tijd het percentage toe van mensen die ,,risico lopen in armoede te vervallen of sociaal te worden uitgesloten". Van 14,9 procent in 2008 naar 15,9 procent in 2013. Onder kinderen nam de armoede in diezelfde periode nog sterker toe. Van 15,5 procent naar 17 procent. Een toename van 1,5 procent!

Europa
Het onderzoek van Platform31, kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio, en EUKN (European Urban Knowledge Network) sluit aan op de kerndoelen van de Europa 2020-strategie. Het doel is een afname van 20 miljoen Europeanen in armoede.

In Nederland valt het, in vergelijking met enkele Europese landen, nog wel mee. In Bulgarije leeft bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens. De situatie in andere landen is schrijnender, zoals in Griekenland met 35 procent, Ierland en Italiƫ met 30 procent en het Verenigd Koninkrijk met 24 procent.

In de achterstandswijken in Nederland is de armoede het grootst en dan met name in de steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Vaals.

Armoedegrens
In 2013 bereikte je de  armoedegrens zodra er minder werd verdiend dan € 12.504 per jaar, oftewel € 1042 per maand. Mensen kunnen daardoor bijvoorbeeld hun woning niet goed verwarmen, geen week op vakantie of een wasmachine kopen.

Bestrijden
Armoede kan wel effectief worden bestreden, volgens Platform31, door een integrale aanpak op inkomensondersteuning, onderwijs, arbeidsparticipatie, huisvesting en participatie. Ook moet de ruimtelijke concentratie van armoede in achterstandswijken worden aangepakt, bijvoorbeeld door het aanbieden van goed en betaalbaar vervoer tussen achterstandswijken en stadscentra en het stimuleren van ondernemerszin in ‘overgangswijken’.

Dat onderdelen van deze aanpak werken, bevestigt directeur van het Platform31 Hamit Karakus en hij neemt Rotterdam-Zuid als voorbeeld:  ,,De ervaring leert dat langdurige, integrale projecten effect hebben. Meer Nederlandse steden zouden voor deze aanpak moeten kiezen."

>>> ga naar Modeprogrose: Future Paradigm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten