donderdag 21 juli 2011

Toekomst van Hoornse polder duurzaam ondernemen

HOORN - "De tijd van 'grijze sokken' is voorbij. Deze heeft plaatsgemaakt voor de stropdas”, opende organisator en moderator Jan Vriend 8 juli bij de bijeenkomst 'West-Friesland voorop in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO). Dit werd georganiseerd door Gemeente Hoorn en Rotaryclub Hoorn De Compagnie in de Noorderkerk.

Het programma gevuld met een reeks inspirerende sprekers, zoals oud-staatssecretaris van Economische Zaken Anneke van Dok, initiatiefneemster op het gebied van MVO, wethouder Peter Westerberg (D66) over Hoorn als Millenniumgemeente en Jan Rotmans, voorzitter stichting Urgenda. Jan Rotmans drukte de ondernemers op de borst: “Wie nu niet kiest voor MVO, heeft over 15 jaar geen bestaansrecht meer.” Een hard feit, want duurzaamheid zal als motor voor de economie moeten gaan dienen.


En de mogelijkheden, de informatie en de hulp zijn er. De ISO 26000 norm, die elk bedrijf kan doorvoeren, gericht op onder andere mensenrechten, milieu en maatschappelijke betrokkenheid. Maar ook de mogelijkheid tot aansluiting bij de campagne van werkgroep Fairtrade gemeente Hoorn, ter bevordering van de verkoop van eerlijke producten en het toepassen van een MVO beleid. Doelgericht, om in de nabije toekomst Gemeente Hoorn als Fairtrade gemeente te kunnen uitroepen.

Om te bewijzen dat juist met duurzaam ondernemen winst haalbaar is, presenteerden ruim 22 bedrijven binnen de sector wonen, werk en voeding hun initiatieven. Dit varieerde van eerlijke kleding tot fairtrade en MVO gecertificeerde bedden van Lavital tot verantwoord drukwerk en informatie over duurzaam bouwen, zonne-energie en de bouw van een ecologisch zeilschip, de Ecoliner, waarin men kan investeren.

Door 50.000 MKB’ers en ZZP’ers uit Noord Holland te verbinden, kunnen mooie duurzame initiatieven ontstaan. Een goede reden voor oprichten van een innovatienetwerk: ‘Toekomst in de Kop' ofwel ‘Polderhub’, een initiatief van Urgenda en Meneer de Leeuw, gesponsord door de provincie Noord Holland. Kijk voor meer informatie op www.mvonederland.nl.

Beeld: lavital.nl

Dit verslag is gepubliceerd in de weekkrant Hoorn deze Week

Geen opmerkingen:

Een reactie posten