vrijdag 8 juli 2011

Luxe-industrie: duurzaamheid aan zijden draadje

Duurzaamheid. Dat is toch gesneden koek? Groen en eerlijk, gericht op een beter leefmilieu voor mens en dier. Hoe eerlijk en duurzaam zijn de fashionable shirtjes van H&M en de kleding van bijvoorbeeld luxemerken als Prada geproduceerd? Los van fair trade en ecologisch zitten hier haken en ogen aan, en dit geldt niet alleen voor de mode-industrie! Duurzaamheid gaat namelijk over de kwaliteit.

Houdbaarheid
Elektrische apparaten en auto’s zijn duurzame producten, alleen niet meer zo duurzaam als vroeger. De levensduur van een goede wasmachine was vroeger 25 jaar en is achteruit gehold naar 5 tot 15 jaar. Dat is natuurlijk niet alleen bij wasmachines het geval. Juist binnen de confectie-industrie zijn de meeste kwaliteiten om te huilen. Ketens als H&M, C&A en Primark produceren seizoensgebonden en hierdoor is de houdbaarheid grofweg zes weken.

Lavital Ecologisch en handgemaakte bed
‘A deeper luxury’: ecologisch en handgemaakte bedden van Lavital, www.lavital.nl

Het blijft natuurlijk zo dat de meeste consumenten akkoord gaan met goedkope en trendy kleding met een korte levensduur. Ergens is dit begrijpelijk, want voor weinig heb je leuke kleren. Is het alleen wel in de haak, dat na enkele keren dragen, de gaten erin vallen, de pillen eraan hangen en het hoogstwaarschijnlijk niet eerlijk is geproduceerd? En wil jij dit wel?

Kwaliteit onder maat
Want geloof jij echt dat iemand een eerlijk loon heeft met een £3 T-shirt? Ondanks dat Primax bepleit dat ze als bedrijf eerlijk produceren, heb ik mijn vraagtekens. H&M en C&A heb jij vast ook op het nieuws gezien…
De multinationals kunnen jou niet met zekerheid zeggen of een arbeider rond kan komen en/ of het gezin kan onderhouden, en zo zou het wel moeten zijn.

Eerlijke handgemaakte designer schoenen van Beyond Skin, www.beyondskin.co.uk
Niet alleen de fast fashion ketens leveren inferieure kwaliteit, ook luxemerken zoals Prada en Gucci leveren onder de maat. Dana Thomas zette dit uiteen in haar boek “Deluxe: How luxury lost its lustre”. Thomas startte onderzoek, nadat de naden van haar Prada broek sprongen en kwam erachter dat luxemerken in dezelfde fabrieken als de goedkopere merken produceerden.

Eerlijke winst
Overigens mag je van een jeans, die geproduceerd is voor 60 euro en een online verkoopprijs van 430 euro heeft, toch uitstekende kwaliteit verwachten? Guillaume Erner beschreef in zijn boek “Verslaafd aan mode?” dat de verkoopprijs van Prada zelfs een factor 10 bedraagt van de productiekosten. In mijn opinie is dit genoeg speling, om een arbeider in een lagelonenland een beter loon te bieden en juiste kwaliteit te leveren…

Outfit Stella Mccartney
Ready-to-wear collectie spring 2011 van Stella McCartney, www.stellamccartney.com

Het is tijd dat de luxe-industrie én de fast fashion ketens tot een andere verdeelsleutel komen. De CEO’s zullen er niet minder welvarend om zijn; het geeft zelfs een beter imago. Helaas bleek dat kwaliteiten niet persé beter zijn en ook niet eerlijk geproduceerd. Een goede reden om voor fair fashion labels als Stella Mc Cartney en/ of kleding van andere bijzondere, kleinere labels te kiezen.

Dit artikel is op 8 maart gepubliceerd op Duurzamelifestyle.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten